The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C

first_img The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Projects Save this picture!Final. Image © Shengliang Su+ 28Curated by Joanna Wong Share Structure Engineer:Fa’an YiStructural Reinforcement Construction:Weigong JiangInterior Renovation Construction:Jinfang WangCollaborators:J&CO designDesign Team:Tao Liu, Chunyan Cai, Weilu Wang, Shengding Liu, Lihui Han, Qianjuan WangCity:ShanghaiCountry:ChinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!Dining Room. Image © Shengliang SuText description provided by the architects. Lane house (or Li long) is a unique residential typology of Shanghai. The urban fabric of the city was once densely constituted of such kind, now only a handful remained. Located in Shanghai French concession area, the project was to remodel such a 1930s’ lane house with a courtyard to accommodate three bedrooms with independent restrooms and facilities meeting the users’ daily needs.Save this picture!AxonometricWith respect to the original site, the design team dealt with a discreet surgical approach, cutting a slim opening in the center of house, reminds one of the typical narrow light shaft in those small southern traditional houses. Carefully preserving and exposing parts of the wooden structure, balancing the relation between old and new. The project evokes a sense of southern Chinese vernacular dwelling with modern architectural language.Save this picture!Living Room. Image © Shengliang SuThe site is a three-story house supported by the wooden trusses and brick bearing walls which is common during the 30s. The house was divided into two bays, the rooms were narrow and deep. The east side bay had been split into two compartments, the back was occupied by the staircase and the adjacent small rooms which had been dissected into four levels, one can only enter through the semi-platform on the stairs. Therefore, the back rooms are half a level above the frontal rooms, which is a typical trait of a lane house. Our main focus stands upon how to revive this extremely stuffed yet not properly lit old house, and connect the split levels.Save this picture!Light Shaft. Image © Shengliang SuInstead of adding more space, the architects took an opposite approach- cutting a slim opening from ground floor to roof between the split and the main floors in the middle of the east side bay. The 4:1 aspect ratio reminds one of the typical narrow light shaft in those small southern traditional houses. Enclosed with transparent and translucent glass, Sunlight shed into the interior space at the center with a gentle touch.Save this picture!Frame. Image © Shengliang SuSave this picture!Sketch CutSave this picture!3rd Room. Image © Shengliang SuWith the move of sunlight, the glass box glows from bright to dim; The light shaft formed the inner concentricity of the house. On first floor, a bridge penetrates through it and goes into the previously walled attic room, forming a dialogue with the main space. On second floor, the bedroom in the attic looks into the restroom across the light shaft where a few steps linking the two rooms.Save this picture!Staircase. Image © Shengliang SuThe height of the shaft vertically synthesizes the three floors, and the depth of it redistributes the forms of space horizontally. By implanting such a light shaft, allows the celebration of air and light and also interweaves the split floors, enriches the spatial experience of domesticity.Save this picture!1st Bath Room. Image © Shengliang SuSave this picture!PlansSave this picture!Living Room. Image © Shengliang SuThe architects employed the material in the interior with restraint. Intentionally preserving and exposing parts of the wooden structure, the designers united the new and old through a series of structural reinforcement. A continuous use of wooden plank wrapped up the entire house from the top attic to the ground floor, following the tortuous thread along the staircase; the planks were transfigured into chests and walls, and the lead spread on the first floor dining room, extending into the yard. The palette of oak and white gives the home a tranquil tone.Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessGraha Lakon / Andyrahman ArchitectSelected ProjectsMount Takao Sumika / Naruse Inokuma ArchitectsSelected Projects Share China The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+CSave this projectSaveThe House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C Photographs Interior Designers: Atelier TAO+C Area Area of this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/896723/the-house-with-a-tiny-patio-atelier-tao-plus-c Clipboard Photographs:  Shengliang Su Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2017 Manufacturers: Fritz Hansen, Cassina, Duravit, Häcker, Donbracht Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Year:  Area:  190 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/896723/the-house-with-a-tiny-patio-atelier-tao-plus-c Clipboard CopyHouses, Refurbishment, Houses Interiors•Shanghai, China “COPY” ArchDaily Houses CopyAbout this officeAtelier TAO+COfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentInterior DesignResidential InteriorsHouse Interiorsinterior designPatioRenovationResidential ArchitectureShanghaiAtelier TAO+CChinaPublished on June 28, 2018Cite: “The House with a Tiny Patio / Atelier TAO+C” 27 Jun 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorWindowsAir-LuxSliding Window – CorneringWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesMetal PanelsTrimoInternal Walls – Trimoterm, Qbiss OneGlassSolarluxWintergarden – SDL Akzent plusSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement Bonded Particle Board – VirocPaintKEIMMineral Paint in Hunters Point LibraryCabinetsburgbadMid-Height Cabinet – EssentoSignage / Display SystemsGlasbau HahnMuseum Display CasesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?上海里弄改造——极小天井住宅 / 西涛设计工作室是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img